Oct 1, 2008

Et typisk Newari måltid

Newarene er en av de 103 ulike etniske gruppene man finner her i Nepal, og utgjør 5.4 % av befolkningen. De har vært kjent som gode bønder og kjøpmenn, og talentfulle kunstnere. Fredag ble hele den Newariske kulturen vist frem i Phatan gjennom utstillinger av kunst og redskaper, forestillinger med sang og dans og servering av typisk Newahri mat. Hele byen vrimlet av mennesker da Dwarika introduserte oss til kulturen sin.

En del av kulturopplevelsen var å spise middag på ekte Newari vis. På vei inn mottok vi tikka og et rødt bånd rundt halsen for lykke, og ble tildelt hjemmelaget vin og noen biter buffalokjøtt som vi spiste på vei til ”bordet”.

”Bordet” var et stort område hvor det var lagt ut puter i to lange rekker. Her satt vi alle på bakken med et bananblad foran oss. På bananbladet ble det i tur og orden plassert ris, kylling, bønner og masse grønnsaker ulikt krydret. Det gikk hele tiden menn og kvinner rundt og fylte på med nye retter.

Før vi kunne begynne å spise måtte ofre litt fra hver rett til gudene. Offeret ble lagt over bananbladet.

Etter at den eldste til stede hadde begynt å spise, kunne alle andre også starte måltidet. Da var det bare å bruke høyre hånda og prøve å få med mest mulig om gangen! Vi ble også servert hjemmerygga øl som i løpet av måltidet ble fylt på. Damene lo bare når de kom til meg og Benedicte og måtte tømme oppi så det rant over kanten, (vi var nok kanskje litt pysete). Vi brøt nok alle advarsler når det gjelder hva og hvordan man burde spise i løpet av måltidet, men magene har heldigvis ikke protestert enda!

Vi hadde det minst like moro som alle de andre som satt fascinerte og fulgte med på disse to hvitingene som spiste med hendene for første gang. Alt i alt var det et vellykket måltid, og maten var veldig god - I hvert fall det som ikke var for sterkt for oss..

No comments: