Oct 25, 2008

Celebrating Condom Day!

Forrige lørdag reiste jeg og Benedicte med bussen til Kathmandu for å delta på markeringen av Kondomdagen. Kondomdagen er et samarbeid mellom Nepal Røde Kors, National Center for Aids and STD Control og United Nations Family Planning Association. Målet med dagen er å opplyse befolkningen rundt bruken av kondomer og slagordet for dagen var ”Universal access to condoms for dual protection”. Kondomdagen ble i år markert for fjortende året på råd over hele Nepal. Spesielt blant de eldre blir kondomet fortsatt sett på som skittent og galt, og spredningen av HIV er stor, spesielt blant migrantarbeiderne som jobber sesonger i utlandet. Dette i sammenheng med tabuet rundt kjøp og bruk av kondomer gjør opplysning rundt HIV/Aids og kondombruk en viktig del av arbeidet Røde Kors gjør her i Nepal.

Arrangementet startet med en parade gjennom Kathmandu sine gater. Alle de frivillige gikk med ulike plakater, både på engelsk og nepali. Slagordene de brukte var blant annet” No glove – no love” og ”Don’t be a fool - vulcanize your tool”. I løpet av paraden ble det delt ut kondomer og informasjonsbrosjyrer. I Kathmandu alene ble det delt ut 10 000 kondomer.

Paraden ble avsluttet med taler av representanter fra regjeringen og ulike NGO’er, HIV positive og sexarbeidere. Det ble også vist et gateteater. Gjennom hele dagen var det kondomdemonstrasjoner og promotering av femidomet. Demonstrasjonsstanden var til stadighet omringet av mange mennesker, men stort sett bare mannlige observatører.

Det var et flott arrangement og vi ble fortalt at Nepal Røde Kors har sett mange gode resultater fra feiringene av dagen. Kondomer har blitt lettere tilgjengelige og man har fått opp øynene til regjeringsmedlemmer rundt temaet. Kanskje dette er noe vi burde begynne med også i Norge? Det er faktisk så at Nordmenn er verdensmestere i ubeskyttet sex! Ikke akkurat en tittel å være stolt over… Så: ”Don’t be a fool – vulcanize your tool!”

No comments: