Mar 12, 2009

Happy Holi!!

Hiranyakashipu var en mektig konge som tilba guden Shiva. Han likte veldig lite guden Vishnu, og var veldig misfornøyd med at hans egen sønn tilba denne guden. Dette gjorde kongen så sint at han på flere ulike måter gang på gang prøvde å ta Prahlad’s liv. Gang på gang mislyktes han, noe som gjorde han enda sintere. Hans siste forsøk gikk ut på at søsteren hans, Holika som var immun mot ild, skulle ha Prahad på fanget mens hun gikk inn i et ildsted. Men også dette forsøket gikk mot kongens vilje, og ut kom Prahad like hel, mens Holika brant til døde. Det er flere historier bak feiringen av festivalen Holi, og en av dem er denne historien om hvordan Holika brant til døde.

Det sies at Nepal nesten har like mange festivaler som dager i året, og til tider kan det nesten virke sånn. Man har alltid en unnskyldning for å feire både det ene og det andre, både lite og stort, lokalt, regionalt og nasjonalt. Holi er en av de større festivalene som feires over hele Nepal, og flere andre steder i verden. Holi er i utgangspunktet en Hinduistisk festival, men i Nepal feires den av alle, både hinduister, buddhister, muslimer og kristne. Vi var så heldige at vi fikk med oss feiringen av denne festivalen mens vi var i Pokhara, til vår store glede – for dette er en moro festival!

På Holi er alle ute i gatene og tar farget pulver på hverandre, kaster vannballonger og spruter farget vann på hverandre. Det sier seg derfor selv at det ikke er trygt å bevege seg rundt i gatene om du ikke vil delta. Fargene skal ta vekk sorgen i hverdagen og gjøre den mer fargerik – bokstavlig talt. Tradisjonen å ta farge i ansiktet på folk stammer fra Lord Krishna. Lord Krishna hadde en venn som var mye lysere i huden enn ham, og Krishna klaget til sin mor som derfor tok farge i ansiktet hans.

Det var mase folk ute i gatene i Pokhara for å feire Holi

Motorsyklistene hamstrer provianter (fargetvann på flasker)

Dansende gjennom gatene

Glade lekere som vi er dristet vi oss litt ut på dagen ut i Pokharas hovedgate. Folk hilste på hverandre, sa ”Happy Holi!” og tok farget pulver i ansiktet på hverandre. Da vi fikk første fargeklatt gnidd utover ansiktet synes vi det i grunn var ganske hyggelig. Hyggen varte helt til DEN guttegjengen kom forbi og alle smurte håndfuller med pulver utover så jeg stod igjen med pulver i øyner, munn, nese, ører og alle andre tenkelige steder før jeg måtte søke dekning for alle vannballongene som kom susende. Heldigvis ble det fort moro igjen, vi fikk kjøpt oss vårt eget fargerike pulver og hengt oss på en gjeng som var på fargetokt.

En liten jente smører farge i ansiktet på Benedicte

Mine nye medsammensvorne - Bhim

Benedicte fikk i tillegg et egg knust i håret - mmmm...

Mange offer seinere og med et ansikt fullstendig dekket i ulike farger, og klær som aldri kommer til å ha sin ordinære farge igjen, endte vi slaget og gikk for å finne oss en matbit. Vi fant en restaurant hvor de ville slippe oss inn, og satt oss ned for å spise. Vi var virkelig heldekket av farge og fikk mye oppmerksomhet i gatene og på restauranten. Man skjønner at man har tatt leken helt ut når til og med kanadiske turister begynner å ta bilde av deg… ;)

Fornøyde med dagen....

No comments: