Feb 7, 2009

Et blodig slag minnes...

Ideen bak organisasjonen Røde Kors slik vi kjenner den i dag går helt tilbake til sveitseren Henry Dunant, Solferino og året 1859. Henry Dunant var på vei for å besøke Napoleon 3 da han på sin vei reiste forbi området hvor et blodig slag akkurat hadde funnet sted. I byen Solferino, i det nåværende Nord-Italia hadde italienske tropper med hjelp fra Frankrike kjempet et slag mot de okkuperende østreiske tropper. I løpet av 15 timer kjempet mer enn 300 000 menn på en fem mil lang slaglinje. Et slag som knapt hadde blitt nevnt i historiebøkene om det ikke hadde vært for Henry Dunant.

Da Dunant kom forbi lå det over 40 000 døde og sårede igjen på slagmarken. Skadde soldater var lite verdt, og det sjokkerte Henry at det var flere veterinærer til å ta seg av de skadde hestene enn leger til å pleie sårede soldater. Det ble opprettet sykestuer i kirker i nærheten og spesielt de italienske kvinnene gjorde en iherdig innsats ved å gi de sårede soldatene vann, mat og pleie. Dunants oppfatning om at alle mennesker var likeverdige, uansett om de var østerrikske, italienske eller franske fikk gjennomslag blant hjelpearbeiderne.

Det Henry Dunant opplevde i Solferino gjorde et sterkt inntrykk på ham, og da han kom hjem klarte han ikke tenke på annet. Han satt seg ned og skrev en bok om krigens grusomheter – Et Minne fra Solferino, som han sendte rundt til alle personer med makt i Europa. I tillegg til å beskrive det han hadde opplevd, skrev Dunant ned ideer til hvordan man kunne bedre situasjonen. Han mente at det i alle land burde startes frivillige hjelpeforeninger som skulle ha i oppgave å hjelpe og pleie sårede i krig. I tillegg burde man bli enige om et sett med felles regler som i en krigssituasjon ville beskytte de som ikke deltar aktivt i kampene og begrense grusomhetene.

Responsen til boken var stor. Mange var ikke klar over krigens grusomheter og ble sjokkert over beskrivelsene til Henry Dunant. Dette la grunnlaget for Røde Kors, og Internasjonal Humanitær Rett – Regler i Krig, som vi i forrige uke holdt kurs i. I dag finnes det en Røde Kors eller Røde Halvmåne forening i nesten alle land i verden, og alle land har skrevet under Genèvekonvensjonene.

I år er det 150 år siden slaget ved Solferino, og fredag holdt vi i Banepa en minnemarkering med lystenning.

No comments: